Santapan Rohani


Random Hadith Widget

Sunday, June 19, 2011

Lidah Tentukan Langkah Manusia Ke Neraka Atau Syurga


KATA Imam al-Ghazali, lidah antara nikmat Allah SWT yang besar dan antara ciptaan Tuhan yang amat halus dan ganjil. Lidah mempunyai bentuk yang indah, kecil dan menarik.

Selanjutnya Imam al-Ghazali berkata: “Keimanan dan kekufuran seseorang tiada terang dan jelas, selain dengan kesaksian lidah. Lidah mempunyai ketaatan yang besar dan mempunyai dosa besar pula. Anggota tubuh yang paling derhaka kepada manusia ialah lidah. Sesungguhnya lidah alat perangkap syaitan yang paling jitu untuk menjerumuskan manusia.”

Daripada kata Imam al-Ghazali itu jelas menunjukkan kepada kita besarnya peranan lidah dalam kehidupan manusia kerana lidah kita boleh masuk syurga dan kerana lidah juga boleh dihumban kita ke neraka.

Oleh kerana lidah boleh membawa kebaikan dan keburukan dalam hidup manusia, kita perlu sentiasa berwaspada menggunakan lidah sewaktu bertutur kata. Dengan kata lain, kita hendaklah bijak menggunakan lidah apabila bercakap.

Sekiranya kata yang kita ucapkan boleh menyebabkan orang yang mendengarnya sakit hati atau terguris, ia boleh mendatangkan keburukan kepadai kita. Pepatah ada mengatakan kerana mulut badan binasa.

Justeru, sebelum kita berkata sesuatu hendaklah berfikir terlebih dulu. Kita gunakan lidah untuk berkata sesuatu yang baik dan tidak sia-sia atau lebih baik lagi kita diam. Itu lebih memberi manfaat daripada kita berkata perkara yang boleh mendatangkan dosa. Sesungguhnya orang beriman tidak bercakap perkara yang sia-sia dan tiada berfaedah.

Daripada Abu Hurairah diriwayatkan Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya: “Siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau ia diam.” (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya Allah benci kepada orang yang jelik budi pekertinya serta kotor lidahnya.” (Hadis riwayat Imam Tirmidzi)
Menurut Rasulullah SAW ada tiga jenis manusia, iaitu yang mendapat pahala, selamat daripada dosa dan binasa.

Orang yang mendapat pahala sentiasa mengingati Allah, berzikir, mengerjakan solat dan sebagainya. Orang yang selamat daripada dosa ialah mereka yang diam, manakala orang yang binasa sentiasa melakukan perkara mungkar, maksiat dan tidak mengawal lidahnya dengan baik.

Kita dapat mengenal peribadi seseorang daripada percakapannya. Orang yang tinggi akhlak selalunya bercakap hal yang baik saja, tidak menyakiti hati orang lain, tidak mengucapkan perkataan kotor dan tidak banyak bercakap. Mereka mengawal lidah sebaik-baiknya.

Dalam hadis yang diriwayatkan Tirmidzi dan Ibnu Majah, Abu Hurairah menceritakan apabila Rasulullah SAW ditanya sebab terbesar yang membawa seseorang masuk syurga, Rasulullah menjawab: “Takwa kepada Allah dan akhlak yang baik.” Apabila ditanya pula sebab terbesar yang membawa manusia masuk neraka, maka Rasulullah menjawab, “Dua rongga badan iaitu mulut dan kemaluan.”

4 comments:

 1. kadang2 tu x sedar apa yg diucapkan....pakai lepas cakap jer...=(

  ReplyDelete
 2. sebab tulah kak ada disebutkan bila kita tak mampu berkata yang baik maka hendaklah kita berdiam..

  ReplyDelete
 3. salam.. lame x singgah cni.. bz yg amat sampai xde mase nk blogging..

  berkaitan n3 ni.. yup, btol tu.. kerana mulut (lidah) bdn binasa.. mmg sbb lidah jugakla manusia senang masuk neraka..

  lidah mmg agak susah nk jage.. nk2 perempuan (tp x semua la), kalau time emosi, lg la..main ckp je pe nk ckp (T_T) tp sebolehnya, beringat n elak kan jugakla.. cm sy sendiri, kalau mud x elok, cpt2 masuk bilik, dk menyendiri, hp pn off.. xmau ckp ngan sape2..hehe.. yela, tkt kang salah ckp, dtgkan keburukan n dosa lak.. tu yg plh utk menyendiri gitu.. dh tenang, br kuar bilik n on semula hp.. :D

  ReplyDelete
 4. ye, btul. kadangkala kita sendiri tak sedar apa yang kita tuturkan. kerana itu disebutkan, apabila kita tak mampu berkata yang baik, hendaklah kita berdiam.

  apapun setiap orang ada caranya masing2 untuk redakan perasaan. buatlah apapun asalkan tidak berlanggar dengan syarak..

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Waktu Solat