Santapan Rohani


Random Hadith Widget

Thursday, September 2, 2010

Abang dan Ayang

Kepada abang,
Ayang nak minta kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. Abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas. Abang jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik.

Cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan di sini. Kereta baru abang tu mahal. Harga mencecah 100k barangkali. Sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang. Sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3 malam. Abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau kenapa? Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakkan masa kita kahwin dulu. Cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?

Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat. Tapi ayang nak dapat kiss good morning pun susah sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah birthday setahun sekali pun susah. Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga maintainance. Ayang nak dapat pergi salon setahun sekali pun susah. Kereta abang make up lawa-lawa. Tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri.

Kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping je masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada. Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak. Ayang jatuh longkang besar boleh abang gelakkan. Ayang tanya kanapa tidur dalam kereta? aAang jawab takut orang curi kereta abang, tapi kalau ayang kena curi?? Ayang nak balik kampung dulu. Aanak-anak nak jumpa atuk dengan nenek depa. Tak nak naik kereta abang takut calar, ayang calar takpe. Jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. Ayang pergi tak lama, sekolah bukak ayang baliklah dengan anak-anak.

Pesanan ayang..
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKAN KEMEJA ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR

Love: Ayang



Si suami membalas surat si isteri.......



Dear Ayang,

Bukanlah abang sayang kereta tu lebih dari ayang. Tapi ayang kena faham kereta tu kereta bos abang. Nanti kalau hilang siapa nak ganti. Ayang abang suruh kerja ayang taknak, ayang kata nak duduk rumah jaga anak, nak siapkan sarapan, nak kemas rumah tapi ayang tiap-tiap hari bangun tidur pukul 12. Macam mana nak buat kerja rumah.

Cubalah ayang fikir mana abang tak tidur dalam kereta. Abang balik kerja lambat sikit ayang dah kunci pintu. Bukannya abang pergi foya-foya, kan abang pergi keja. Lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu, ayang nak piza yang di order dari Jepun. Manalah abang ada duit nak order. Abang nak bagi apam balik yang jual kat depan pejabat abang ni ayang tak nak, ayang nak juga piza dari Jepun. Nasib baik abang tak belikan, kalau tak anak kedua kita tu mesti muka macam doremon. Ish... tak naklah abang.

Pasal hadiah kan abang dah belikan tapi abang sembunyikan kat dapur. Ayang yang tersalah buang ingatkan sampah. Itulah, abang suruh kemas rumah tu ayang kata rumah kita dah bersih tapi hadiah dengan sampah pun dah jadi serupa je. Hadiah tu mahal tau abang beli untuk ayang.

Sebenarnye abang sayang ayang lebih dari kereta tu walaupun hantaran masa kita kahwin cuma RN80k. Ayang tak tahu berapa kali abang turun naik bank nak buat loan RM80k. Tapi demi ayang abang buat juga. Sebab masa tu ayang kalau make up memang sebiji Maya Karin. Tapi sejak ayang buat rebonding 3 tahun lepas setiap kali ayang make up abang terbayang pula muka pontianak dalam cerita Pontianak Harum Sundal Malam. Bukan ayang tak cantik tapi kening ayang tu ayang cukur buat apa..? Walau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang tak perlulah nak cukur kening ayang tu.

Pasal morning kiss tu, ayang bangun pun dah tengah hari nak morning kiss macam mana. Dah la ayang. Abang malas nak cerita tapi abang nak beritahu juga di sini ayang tetap no 1 dalam hati abang. Nanti kalau naik bas tu baik-baik. Ayang nak balik kampung abang izinkan cuma jangan lupa kirim salam pada mak ayah di sana. Kalau ada gulai tempoyak ke nanti jangn lupa bawa balik sikit. Kalau ada lembu terlepas ke ayang tak perlulah susah-susah lagi kejar lembu tu. Biar je, nanti abang balik kampung abang kejar kan. Bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nanti bukan stakat calar je, silap-silap boleh masuk hospital. Abang kena tanduk takpe.

Jaga anak baik-baik. Jangan bagi diorang main kat sungai musim-musim banjir ni. Nak dapat anak bukan senang, takut nanti ayang mengidam lagi piza Jepun. Baik jaga yang dah ada tu. Ayang pun jaga diri baik-baik. Jangan sampai jatuh longkang lagi, hehe.. Abang memang tak nak ketawa masa tu tapi nak buat macam mana, ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang. Dahlah rambut ayang masa tu baru lepas rebonding. Memang abang kesian tapi muka ayang lepas jatuh longkang tu tak boleh abang nak bayangkan macam mana. Tengoklah sendiri gambar tu. Oklah ayang.. nanti lepas cuti skolah kita jumpa lagi eah.. bye ayang..

Love: Abang


Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan..
Dua tangan untuk memegang...
Dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat...

Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita?
Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya.... Itulah namanya Cinta...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Waktu Solat